Programació

 

 El curs 2023-24 es desenvolupa en 12 tallers des de novembre a maig que se celebraran els dissabtes al matí (amb una durada aproximada de 3.5 hores) de manera quinzenal. Els tallers constaran de dues parts diferenciades: en la primera part s'incidirà en els aspectes teòrics del taller (durant 30 minuts aproximadament) que posteriorment s'escometran de manera pràctica en la segona part (d'unes 3 hores). Es programa a més un últim taller en el qual assistiran a més dels nens i nenes, dos membres de la seva família, de manera que els participants explicaran al públic i els mostraran una pràctica de laboratori que ells mateixos hagin seleccionat (dels 12 tallers realitzats) i preparat prèviament. Així mateix, també participaran en les cerimònies d'obertura i de tancament.

Cronograma Curs 2023-24

Data

Programació

Del 12 setembre al 5 octubre 2023

Inscripció dels nins i nines a les proves de selecció

7 octubre

Prova de selecció

20 i 21 octubre

Entrevistes personals als nins i nines i a les famílies

28 octubre

Inauguració

4 novembre

Taller 1. Arc de Sant Martí químic

18 novembre

Taller 2. De veritat que existeixen els àtoms i les molècules?

25 novembre

Taller 3. A jugar! Periodic, Subatomic, Ion i Covalence

2 desembre Esdeveniment de divulgació científica NAUKAS

16 desembre

Taller 4. Viatja als orígens de la fotografia

13 gener 2024

Taller 5. Olis essencials

27 gener

Taller 6. No és un sòlid, no és un líquid, llavors què és?

10 febrer

Taller 7. Els químics reciclam oli

24 febrer

Taller 8. Experimentant amb gasos

9 març

Taller 9. Cuina molecular

23 març

Taller 10. No és màgia, és energia

13 abril

Taller 11. CSI: Crime Scene Investigation

27 abril

Taller 12. Escape room químic: la taula periòdica

11 maig Fira Ciència per a tothom

25 maig

Taller 13. Taller familiar i clausura

Tallers

Els 12 tallers a realitzar seran els següents:

Taller 1. Arc de Sant Martí químic

Ens endinsem en un laboratori químic per a fer visible com la química és present en les coses més naturals. Experimentarem amb el pH i amb la difusió dels líquids a partir de pigments que extraurem d'aliments.

Taller 2. De veritat que existeixen els àtoms i les molècules?

El concepte d'àtom com el component fonamental de la matèria i constituent de les molècules forma part del llenguatge químic. A partir dels àtoms i de les molècules hem construït hipòtesis, lleis i teoremes que ens permeten explicar les reaccions químiques i s'han desenvolupat moltes aplicacions. Però, si ho pensem bé, tot està fonamentat sobre unes partícules que no podem veure, o sí? L'objectiu del taller és introduir proves irrefutables que ens permetin determinar l'existència dels àtoms i com aquests àtoms es combinen per a formar molècules.

Taller 3. A jugar! Periodic, Subatomic, Ion i Covalence

Amb Periodic, el joc dels elements, ens ficarem en la pell d'uns investigadors que busquen analitzar els elements de la taula periòdica i amb el nostre avanç acadèmic s'obtindran punts i qui aconsegueixi més al final de la partida, serà el guanyador. A Subatomic, el joc de construcció d'àtoms, els jugadors competeixen per a construir una sèrie d'elements atòmics disponibles per a aconseguir la major quantitat de punts de victòria. A Ion, el joc de construcció de compostos, els jugadors seleccionen entre una sèrie de cartes d'ions i de gasos nobles disponibles amb l'objectiu de formar compostos de càrrega neutra, o conjunts de gasos nobles estables. A Covalence, el joc de construcció de molècules, els jugadors treballen de manera cooperativa per a construir amb precisió una sèrie de molècules orgàniques secretes.

Taller 4. Viatja als orígens de la fotografia: Cianotipia

Saps com es feien les fotocòpies quan no hi havia fotocopiadores ni làsers? Com es podien copiar imatges? Com es podien fer «fotografies» d'objectes? Saps d'on ve el nom cian? En aquesta activitat usarem la llum per a fer fotogrames.

Taller 5. Olis essencials

Els olis essencials són substàncies obtingudes de les plantes i que contenen compostos aromàtics volàtils amb una olor característica de cada planta. Aquestes essències es poden trobar en els fruits, les fulles, les flors i les llavors. En aquest taller els obtindrem per diferents mètodes com són el premsat, la destil·lació i l'extracció líquid-líquid.

Taller 6. No és un sòlid, no és un líquid, llavors què és?

Com classificaries un gel fixador de pèl o una gelatina amb gust de maduixa?, com un sòlid?, com un líquid? En realitat, formen part del que anomenem matèria tova i tenen una sèrie de propietats úniques i interessants que permeten dissenyar moltes aplicacions útils amb ells. A través de les activitats del taller ens familiaritzarem amb les característiques i les propietats dels gels i descobrirem per què poden ser tan útils.

Taller 7. Els químics reciclam oli.

L'oli de cuina usat és un residu que, abocat per desguàs, és capaç de contaminar 40.000 vegades el seu volum d'aigua. Amb aquesta activitat aprendrem a fer sabó amb aquest oli usat per a de donar-li un nou ús. També coneixerem altres usos que li podem donar, com la fabricació de biocombustible per als motors dièsel. 

Taller 8. Experimentant amb gasos

Tendeixen o no a pujar tots els gasos? Com afecta la temperatura i la pressió atmosfèrica als gasos? Realitzarem experiments senzills per a contrastar les principals lleis dels gasos.

Taller 9. Cuina molecular. Vols fer caviar de fruita?

Com funcionen les gelatines? En els últims anys la química ha permès als grans cuiners innovar en la presentació dels seus plats canviant textures, sabors, colors i formes als aliments. Aquest taller ens endinsarà en el món de la cuina molecular i aprendrem una d'aquestes tècniques, les esferificacions.

Taller 10. No és màgia, és energia

Com funcionen les piles? En aquest taller construirem una pila elèctrica casolana per a explicar el funcionament més bàsic de l'electricitat.

Taller 11. CSI: Crime Scene Investigation

La nostra estudiant d'intercanvi russa ha aparegut morta en el laboratori de pràctiques… Assassinat, suïcidi o accident? Resol el cas com un autèntic investigador seguint les pistes: cada reacció química et portarà a una nova resposta, que et guiarà per a descobrir la veritat… Acceptes el repte? 

Taller 12. Escape room químic: la taula periòdica

Ajuda'ns a descobrir tots els misteris que s'amaguen darrere de la llarga història de la taula periòdica! Aconseguirem resoldre totes les endevinalles i superar les proves?