Programació

El curs 2021-22 es desenvolupa en 12 tallers des de novembre a maig que se celebraran els dissabtes al matí (amb una durada aproximada de 3.5 hores) de manera quinzenal. Els tallers constaran de dues parts diferenciades: en la primera part s'incidirà en els aspectes teòrics del taller (durant 30 minuts aproximadament) que posteriorment s'escometran de manera pràctica en la segona part (d'unes 3 hores). Es programa a més un últim taller en el qual assistiran a més dels nens i nenes, dos membres de la seva família, de manera que els participants explicaran al públic i els mostraran una pràctica de laboratori que ells mateixos hagin seleccionat (dels 12 tallers realitzats) i preparat prèviament. Així mateix, també participaran en les cerimònies d'obertura i de tancament.

Cronograma Curs 2021-22

Data

Programació

Del 20 setembre al 10 octubre 2021

Inscripció dels nins i nines a les proves de selecció

16 octubre

Prova de selecció

23 octubre i 30 octubre

Entrevistes personals als nins i nines i a les famílies

6 novembre

Inauguració

20 novembre

Taller 1. Arc de Sant Martí químic

4 desembre

Taller 2. Experimentant amb gasos

18 desembre

Taller 3. A jugar! Periodic, Subatomic, Ion i Covalence

15 gener 2022

Taller 4. Viatja als orígens de la fotografia

29 gener

Taller 5. Olis essencials

12 febrer

Taller 6. Els químics reciclam oli

26 febrer

Taller 7. Com se fabrica un perfum?

12 març

Taller 8. De veritat que existeixen els àtoms i les molècules?

26 març

Taller 9. Cuina molecular

9 abril

Taller 10. No és màgia, és energia

30 abril

Taller 11. Escape room químic: la taula periòdica

7 maig

Taller 12. CSI: Crime Scene Investigation

28 maig

Taller 13. Taller familiar i clausura

Tallers

Els 12 tallers a realitzar seran els següents:

Taller 1. Arc de Sant Martí químic

Ens endinsem en un laboratori químic per a fer visible com la química és present en les coses més naturals. Experimentarem amb el pH i amb la difusió dels líquids a partir de pigments que extraurem d'aliments.

Taller 2. Experimentant amb gasos

Tendeixen o no a pujar tots els gasos? Com afecta la temperatura i la pressió atmosfèrica als gasos? Realitzarem experiments senzills per a contrastar les principals lleis dels gasos.

Taller 3. A jugar! Periodic, Subatomic, Ion i Covalence

Amb Periodic, el joc dels elements, ens ficarem en la pell d'uns investigadors que busquen analitzar els elements de la taula periòdica i amb el nostre avanç acadèmic s'obtindran punts i qui aconsegueixi més al final de la partida, serà el guanyador. A Subatomic, el joc de construcció d'àtoms, els jugadors competeixen per a construir una sèrie d'elements atòmics disponibles per a aconseguir la major quantitat de punts de victòria. A Ion, el joc de construcció de compostos, els jugadors seleccionen entre una sèrie de cartes d'ions i de gasos nobles disponibles amb l'objectiu de formar compostos de càrrega neutra, o conjunts de gasos nobles estables. A Covalence, el joc de construcció de molècules, els jugadors treballen de manera cooperativa per a construir amb precisió una sèrie de molècules orgàniques secretes.

Taller 4. Viatja als orígens de la fotografia: Cianotipia

Saps com es feien les fotocòpies quan no hi havia fotocopiadores ni làsers? Com es podien copiar imatges? Com es podien fer «fotografies» d'objectes? Saps d'on ve el nom cian? En aquesta activitat usarem la llum per a fer fotogrames.

Taller 5. Olis essencials

Els olis essencials són substàncies obtingudes de les plantes i que contenen compostos aromàtics volàtils amb una olor característica de cada planta. Aquestes essències es poden trobar en els fruits, les fulles, les flors i les llavors. En aquest taller els obtindrem per diferents mètodes com són el premsat, la destil·lació i l'extracció líquid-líquid.

Taller 6. Els químics reciclam oli.

L'oli de cuina usat és un residu que, abocat per desguàs, és capaç de contaminar 40.000 vegades el seu volum d'aigua. Amb aquesta activitat aprendrem a fer sabó amb aquest oli usat per a de donar-li un nou ús. També coneixerem altres usos que li podem donar, com la fabricació de biocombustible per als motors dièsel.

Taller 7. Com se fabrica un perfum?

Els olis essencials són usats i preuats en perfumeria, cosmètica, aromateràpia, medicina i per a la indústria de l'alimentació. En aquest taller elaborarem el nostre propi perfum i descobrirem quins altres ingredients són necessaris a més de l'essència per a aconseguir una fragància característica.

Taller 8. De veritat que existeixen els àtoms i les molècules?

El concepte d'àtom com el component fonamental de la matèria i constituent de les molècules forma part del llenguatge químic. A partir dels àtoms i de les molècules hem construït hipòtesis, lleis i teoremes que ens permeten explicar les reaccions químiques i s'han desenvolupat moltes aplicacions. Però, si ho pensem bé, tot està fonamentat sobre unes partícules que no podem veure, o sí? L'objectiu del taller és introduir proves irrefutables que ens permetin determinar l'existència dels àtoms i com aquests àtoms es combinen per a formar molècules.

Taller 9. Cuina molecular. Vols fer caviar de fruita?

Com funcionen les gelatines? En els últims anys la química ha permès als grans cuiners innovar en la presentació dels seus plats canviant textures, sabors, colors i formes als aliments. Aquest taller ens endinsarà en el món de la cuina molecular i aprendrem una d'aquestes tècniques, les esferificacions.

Taller 10. No és màgia, és energia

Com funcionen les piles? En aquest taller construirem una pila elèctrica casolana per a explicar el funcionament més bàsic de l'electricitat.

Taller 11. Escape room químic: la taula periòdica

Ajuda'ns a descobrir tots els misteris que s'amaguen darrere de la llarga història de la taula periòdica! Aconseguirem resoldre totes les endevinalles i superar les proves?

Taller 12. CSI: Crime Scene Investigation

La nostra estudiant d'intercanvi russa ha aparegut morta en el laboratori de pràctiques… Assassinat, suïcidi o accident? Resol el cas com un autèntic investigador seguint les pistes: cada reacció química et portarà a una nova resposta, que et guiarà per a descobrir la veritat… Acceptes el repte?